Új befektetőket keres a TVR

2020.06.25. 17:54

A brit sportkocsimárka, a TVR feltámasztása ígéretesen indult: majdnem három éve elkészült egy profinak tűnő sportkocsi, látványos formával, kipróbált Ford motorral, neves szakemberek közreműködésével. Ám azóta nagy a csend a márka körül, és most úgy néz ki, ha nem vonnak be sürgősen mintegy 25 millió fontnyi tőkét, az álomprojektből nem marad más, mint egyetlen prototípus, és egy nagy rakás adósság.

Korábban azt tervezték, hogy a gyárat Wales-ben állítják fel, a helyi kormányzat által felújított üzemben, ám egyáltalán nem biztos, hogy egyáltalán megkapják a kérdéses épületet. A Wales-i kormányzat ugyanis garanciát vár a TVR-től, hogy a cég rendelkezik a gyártás beindításához szükséges anyagi háttérrel, viszont az Autocar értesülései szerint a sportkocsigyártó egyelőre nyakig úszik az adósságban.

A cégnek ugyan van vagy 40 millió fontnyi megrendelése a Griffith-re, viszont a gyártás beindításához hiányzik úgy 25 millió font. A cég mérlege márciusban 8,23 millió font adósság és mintegy 2,1 millió font értékű tárgyi eszköz volt, ugyanakkor papíron nincs más alkalmazott, csak a cég vezetői. Korábban megpróbálták az összeget kötvénykibocsátással megszerezni a Londoni Tőzsdén, de nem jártak sikerrel, most pedig ugyanezzel próbálkoznak a Dublini Tőzsdén.

A TVR olyan befektetőkre számít, akik ismerik és értékelik a márka gazdag történelmét. A dolog jól is elsülhet – ha beindul az üzlet, akkor akár az sem lehetetlen, hogy hasznot hoz majd – de egyelőre kifejezetten kockázatosnak tűnik. Viszont az is egyértelmű, hogy ha nem sikerül a szükséges összeget beszerezni, akkor a TVR feltámasztására tett kísérlet biztosan kudarccal zárul.