Drótnélküli autótöltést tesztel a Jaguar

2020.06.26. 17:56

Összesen 25, drótnélküli töltésre is alkalmassá tett I-Pace áll szolgálatba Oslóban a Cabonline nevű cég üzemeltetésében. Ezekkel tesztelik élesben a Momentum Dynamics nevű vállalat útburkolatba épített drót nélküli töltőinek működését.

wireless jag

A töltőpontokat az ElectriCity nevű program keretei közt telepíti a Momentum Dynamics és a Fortnum Recharge nevű, villanytöltőket üzemeltető cég, olyan jellemző várakozási pontokra – például taxidrosztokra – ahol hosszabb időt is eltölthet egy-egy bérautó. A töltők teljesítménye 50 és 75 kW között lesz, a töltés teljesen automatikusan indul el, ha egy arra alkalmas autó a töltőlap fölé áll, és alkalmanként 6-8 percen át folyik a töltés. Így alkalmanként ugyan csak 20-30 kilométerre elegendő energia töltődik vissza az akkumulátorba, de ez épp taxiüzemben elég is lehet, hogy egyáltalán ne legyen szükség hagyományos, vezetékes töltésre.

Működési elvében egyébként nem különbözik a drótnélküli autótöltő attól, amit például mobiltelefonoknál már eredményesen használnak, a töltés teljesítménye viszont több ezerszeres. A Jaguar szerint azonban így is biztonságos megoldásról van szó.