Halála után lett a leggyorsabb kerekeken guruló nő Jessi Combs

2020.06.26. 11:21

Tíz hónappal a tragikus halála után a Guinness Bizottság hivatalosan is új rekordként jegyezte fel Jessi Combs 841,338 km/h-s kísérletét. Azt a kísérletet, amelynek utolsó futásán életét vesztette az Alvord-sivatagban tavaly augusztusban.

zut

A végzetes futása előtt Combs-nak már egész komoly múltja volt sugármeghajtású autókkal megejtett sivatagi futásokban. 2013-ban North American Eagle-jével egy 48 éves női csúcsot adott át a múltnak, amikor 632 km/h-s átlagsebességes mérést futott abban az oregoni sivatagban, ahol később a baleset érte. A rekordfutás egy pontján 709 km/h-val is haladt. 2016-ban ezt a csúcstempót aztán 767-re javította, egy későbbi tesztkörön pedig volt egy 777 km/h-s topsebessége is, de abból aztán nem lett új rekord, mert még a hivatalos futás előtt tönkrement az Eagle-je. Ezekkel az eredményekkel ő lett a leggyorsabb nő négy keréken, de az abszolút női sebességrekordhoz a tragikus futása kellett. 

Az abszolút szárazföldi csúcsot évtizedekig az a Kitty O'Neil kaszkadőr tartotta, aki 1976-ban háromkerekű rakétaautójával 825 km/h-s tempót teljesített, de a kísérlet egy pontján 999-cel is haladt. A futás és a csúcssebesség között annyi a különbség, hogy a hivatalos sebességrekordokat két futás átlagából számolják. Előbb az egyik irányba, majd egy órán belül a másikba kell letudni a kísérletet, a sebességi rekordot pedig a táv egy kijelölt pályaszakaszán elért átlagsebesség adja. A végén ezen két futás tempóját átlagolják, abból lesz a végső sebességi érték. 

Combs autójának roncsa
Combs autójának roncsa

Combs augusztusi rekordkísérletekor már az első futás nagyon jól sikerült a Lockheed F-104 Starfighter vadászgépből épített Eagle-lel. 515,346 mérföld/órás (829,2 km/h) lett, a második pedig még ennél is lényegesen jobb, 548,432 mérföld/óra (882,4 km/h) volt a tavaly közölt adatok szerint. Ezen a körön történt a baleset, 880 körüli sebességnél. Már tavaly felmerült, hogy ez alapján hitelesíteni lehetne a rekordot, de a Guinness Bizottságnaknak időre volt szüksége, míg kielemezték a rögzített mérési adatokat, ezért vártak eddig az új rekord kihirdetésével. Ez történt meg a napokban, így Jessi Combs posztumusz lett a világ leggyorsabb nője a szárazföldön egy immár hivatalos, 841,338 km/h-s rekorddal, ami egy kevéssel lejjebb korrigált a korábban várt 855-nél, de így is magasan új női csúcs.

A nemektől független abszolút szárazföldi sebességrekordot egyébiránt az az Andy Green tartja, aki 1997-ben 1227 km/h-val állított fel új rekordot. Az elmúlt években aztán éppen Green állt neki, hogy ráfejeljen a mút évezredből megmardt csúcsra, egész közel is jár hozzá, de a járvány miatt idén még aligha fut neki a rekordkísérletnek.