Szoros együttműködésre készül a Volvo és a Google

2020.06.26. 10:39

Bár a Volvo korábban egyik beszállító partnerével, az Autolivvel, majd az abból kivált Veoneerrel közösen fejlesztett önvezető rendszert, de annak az együttműködésnek tavasszal vége szakadt. Most azonban az egyik legtapasztaltabb, önvezető rendszereket fejlesztő céggel, a Google által alapított Waymóval lép szövetségre a svéd gyártó.

volvosdcar

Hosszú távú, stratégiai együttműködésről van szó, bár már most megfogalmaztak konkrét célokat is, amilyen egy önvezető elektromos autó kifejlesztése, kifejezetten egy autómegosztó rendszer számára. A Waymo természetesen az önvezető szoftvert adja majd a projekthez, míg a Volvo magát az autót szállítja majd.

Mindkét cég jelentős tapasztalatokkal rendelkezik az önvezetés területén: a Google ilyen irányú kísérletei még 2009-ben indultak – önálló cégbe, a Waymóba 2016-ban szervezték ki ezt a fejlesztési irányt – a Volvo első nagyszabású, nyilvános önvezető tesztjei pedig 2014-ben indultak Göteborgban. A Volvo később az Uber partnere lett ezen a területen – ez az együttműködés névleg máig is tart, bár az Uber egy baleset miatt gyakorlatilag felfüggesztette közúti önvezető kísérleteit – míg a Google az utóbbi években elsősorban a Chryslertől vásárolt Pacifica egyterűekben tökéletesítette önvezető rendszerét.