Ismét egy Ferrari lesz a legjobban gyorsuló sorozatgyártású autó?

2020.06.27. 14:48

Nagyon úgy tűnik, hogy a Ferrari az SF90 Stradaléval nem hagyta annyiban a Tesla és a Porsche ténykedését és 2,5 másodperc alatt gyorsuló autót építettek.

3
Fotó: Ferrari / Ferrari

Ebben a ligában már persze inkább presztízskérdés a legjobban 100-ra gyorsuló autó címe, főleg, hogy a villanyautók (ezen belül is főleg a Tesla) elég rendesen kifújták sok szupersportautó orrát az utóbbi években. Legalábbis a gyári adatok szerint, amikkel a Tesla előszeretettel trükköz, a Model S P100D például a gyártó szerint 2,5 másodperc alatt futja a százat, míg a független mérések szerint valahol 2,7-2,9 körül van az igazság. A mérési trükközésről Karotta itt beszélt egy videójában.

Visszatérve a Ferrarira. A Motorsport Magazine fenti videójában láthatjuk a négymotoros (egy biturbó V8-as benzines és három villany) SF90 gyorsulását 0-ról 200-ra. A pontosan, GPS-szel mért adatokra még várni kell, de a videó alapján simán 2,5 másodperc alatt gyorsul az autó 100-ra, amivel leverheti a műfaj elméleti rekorderének tartott Porsche 918 Spydert (vagy egyes feltételezések szerint a Porsche 911 Turbo S-t). A Ferrari a későbbiekben sem lomha: alig több, mint 6 másodperc kell neki a 200-hoz. A gyári értékek egyébként 2,5 és 6,7 másodperc, de nem kizárt, hogy valamennyit még tudott faragni ezen a Ferrari.

Hosszú távon a Tesla biztosan mindent megtesz majd, hogy átvegye az első helyet (már a Taycan trónbitorlásakor is erre esküdtek a Model S esetében), ám az 1,9 másodperces gyorsulással beígért Roadster II aligha érkezik meg 2022 előtt.