GM csapatszállítót rendszeresít az amerikai hadsereg

2020.06.29. 11:27

Bár az utóbbi évek háborús tapasztalatai alapján előtérbe került az erősen páncélozott, aknaálló járművek (MRAP) fejlesztése az amerikai hadsereg számára, ezeknél könnyebb csapatszállító járművekre is szükség van. Ilyen a General Motors Defense ISV nevű járműve is, amelyet egy kilencfős osztag szállítására fejlesztettek ki, és az amerikai hadsereg több mint kétezer példányt vásárol belőle.

Az ISV lényegében egy Chevrolet Colorado pickup, teljesen áttervezett felépítménnyel, de a szériamodellével nagyrészt megegyező műszaki megoldásokkal. Így viszonylag olcsó lehet a gyártása, miközben a speciális felépítmény megfelelhet a hadsereg igényeinek.

Ebben az esetben a legfontosabb követelmény az volt, hogy az autó szállítható legyen egy CH-47 Chinook helikopter rakterében, vagy felfüggesztve elbírja egy UH-60 Blackhawk helikopter, ami viszonylag kis tömeget jelent. Emellett lényeges szempont volt a fejlesztésnél a jó terepjáró képesség, és az, hogy kilenc személy szállítására alkalmas legyen a jármű. A védettség viszont egyáltalán nem volt lényeges, így aztán az ISV még burkolatot sem kapott, a szélvédőt és a motorházat leszámítva egy látványosan kikönnyített acélcső-alapú struktúra alkotja a karosszériát.

Az autót egy 186 lóerős, 2,8 literes négyhengeres GM Duramax turbódízel motor hajtja hatfokozatú automata váltón és felezőn keresztül. Természetesen mind a négy kerék hajtott és mind a két tengely elektronikusan zárható differenciálművet kapott. A gyalogsági osztagszállító ahhoz képest, hogy 5,26 méter hosszú, kifejezetten jó terepszögekkel rendelkezik: az első 46,1, a hátsó 42 fok, a rámpaszög pedig 26 fokos, ami nagyrészt a minimum 34,5 centis hasmagasságnak köszönhető.

A GM Defense egyelőre 2065 ilyen járműre kapott megrendelést összesen 214,3 millió dollár értékben. Ez 103 ezer dollár körüli darabárat jelent, ami kifejezetten barátságos, tekintve, hogy egy aknaálló páncélozott jármű ára 500 ezer és egymillió dollár közé esik. Nagyobb mennyiség esetén nyilván tovább csökkenhetne az ár is, hiszen egy szériagyártású Colorado ZR2 alapára 43 ezer dollár, ám azt egyelőre nem tudni, hogy az amerikai hadsereg tervezi-e később további példányok beszerzését.