Normalizálódik a francia autópiac?

2020.06.30. 06:40

Franciaországban szinte teljesen megállt az élet a tavaszi hónapokban, igaz volt ez az autóeladásokra is. Ám a júniusi, még csonka regisztrációs adatok alapján az autóipari szereplőket képviselő Plateforme Automobile (PFA) már erős nyarat remél.

frenchcars

Az adatokat ugyan csak napok múlva teszik közzé, de a PFA igazgatója, Marc Mortureux már most arról beszélt, hogy a regisztrációk hasonlóan jól alakultak, mint 2019 júniusában. „A katasztrofális március, április és május után a június ismét normálishoz közeli számokat hozott.” - fogalmazott.

Mortureux szerint amaga az autóipar még messze nem termel a tavalyi szinten – most a gyárak nagyjából 60%-os kapacitáson üzemelnek – de a forgalomba helyezések gyorsan nőnek. Az még kérdéses, hogy a növekedés tartós lesz-e, hiszen sokan vásároltak most autót azok közül, akik tavasszal ezt nem tehették meg, de arra, hogy valójában milyen szinten stabilizálódik majd az autók iránti kereslet a járvány miatti korlátozások után, jó, ha az év végén megkapjuk a választ.

Az eddigi becslések szerint Európában éves szinten legalább 25%-kal csökkenti az autóeladásokat a tavaszi gyár- és kereskedés-bezárások miatt kieső forgalom, de ennél pesszimistább jóslatokról is hallani.