BMW: jön az ülésfűtés-előfizetés?

2020.07.03. 12:19

Érdekes ötlet látszik körvonalazódni a BMW-nél, bár nagy kérdés, hogy mennyire tudják majd elfogadtatni a közönséggel az előfizetéses modellt a feláras kiegészítők alternatívájaként.

bmwseatheating

Az elképzelés lényege, hogy gyártáskor az olyan berendezések, mint az ülésfűtés, a kormányfűtés vagy a radaros tempomat, minden autóba bekerülnének, viszont csak az használhatná ezeket, aki előfizet rájuk. Elsőre talán furcsán hangzik, viszont nem egyértelműen rossz az ötlet. Így mindenki eldönthetné, hogy aktuálisan mely extrákra tart igényt, és például aki használtan vesz BMW-t, az változtathat is az aktív extrák listáján. Egy ilyen üzleti modell ráadásul azt is garantálná, hogy a használt autók gyári támogatása hosszabb ideig megmarad, addig biztosan, ameddig folyamatos bevételre számíthat a gyártó.

Ezzel együtt nem kizárt, hogy komoly ellenállásba ütközik a BMW. Korábban azért már kértek előfizetési díjat, hogy az autóik együttműködjenek az Apple Carplay mobiltelefon-integrációs megoldásával, de a vásárlók egy jelentős része felháborodással reagált az új üzleti modellre, és a Carplay most már ingyen elérhető az új BMW-kben. Nem kizárt, hogy az extra-előfizetés ötlete is hasonló reakciót eredményez majd.

Nyilván itt is a részletek döntik majd el, hogy elfogadja-e a piac a BMW kezdeményezését. Olyasmiken, hogy mennyivel lesznek olcsóbbak az ilyen előfizetéses extrákkal felszerelt autók, milyen összeget kér a BMW mondjuk egy havi kormányfűtésért, vagy hogy milyen feltételekkel lehet időlegesen lemondani egy szolgáltatást, amit néhány hónapig biztosan nem használ az autó tulajdonosa. Az ilyen részleteket pedig egyelőre nem hozta nyilvánosságra a BMW.