Jó kiállású versenygép lett a VW Golfból

2020.07.03. 13:52

Az autóversenyek a koronavírus-járvány kapcsán az idén nagyrészt a virtuális térbe szorultak, de úgy látszik, a versenyautó-fejlesztés nem állt meg mindenütt. Így elkészült a Volkswagen gyári versenyautója a dél-afrikai GTC sorozat számára, augusztusban rajthoz is áll Johannesburgban, ha minden a tervek szerint megy.

A Volkswagen csoport látványos hátraarcot hajtott végre a versenysportban az utóbbi évek során. Ennek kapcsán eddig a Golf VIII-ból nem is készült versenyváltozat, bár az elődje még felbukkant a TCR kategóriában. Ám úgy néz ki, kevésbé feltűnő piacokra nem ért el a központi utasítás, így Dél-Afrikában készült egy Golfnak kinéző versenyautó.

A helyi képviselet korábban a Jettával versenyzett a Global Touring Car bajnokságban, méghozzá elég eredményesen: tavaly bajnokságot nyertek két kategóriában. Nem csoda, hogy a folytatás mellett döntöttek annak ellenére is, hogy a Jettát a jobbkormányos piacokról kivonta a VW, így új versenyautó kellett a 2020-as szezonra.

Az új Golfot választották forma-donornak, bár az autónak nincs sok köze a szériamodellhez: a szabályok szerint a 2 literes, turbós benzinmotor és a karosszéria burkolata ugyan a gyártótól jön, a csőváz, a váltó, a futómű, a fékrendszer, a gumiabroncsok és a motorelektronika viszont szabványos, hogy minél kisebb legyen az eltérés az autók képességei között.

Hogy mire is lesz elegendő a Golf GTI karosszériájába bujtatott egyentechnika, az elvben augusztusban derülhet ki, akkor indul az idei GTC bajnokság a johannesburgi Zwartkops Raceway-en.