Elkészült az első egymilliárdos Aston Martin

2020.07.06. 13:41

két éve hallottunk először a DB5 Continuation típusról, amelyet az Aston Martin az 1964-es, Goldfinger című James Bond filmben használt autóról mintázott.

A 25 példányosra tervezett sorozat első darabja mostanra el is készült: az ezüstszínű sportkupé megépítésére nagyjából 4500 munkaóra ment rá, de cserébe tényleg minden benne van, amit az egykori filmes autóban. Van felugró páncélzat a hátsó ablak mögött, füstgerjesztő a hátsó lökhárítóban, olajspriccelő berendezés a hátsó lámpák mögött, lökdösésre alkalmas mozgatható lökhárítóbabák, és a katapultálható jobb első ülés feletti tetőablak is a helyén van. Az első irányjelzők mögé rejtett gépfegyverek persze nem lőnek ki semmit, csak villognak, és a rádió hangszórója mögött rejtőző radarernyő is csak egy statikus képet mutat, az átforgatható rendszámtartó azonban épp úgy működik, akár a filmben.

Nagyszerű játéknak tűnik a DB5 Continuation, és műszakilag is teljesen korhű, a hajtásáról egy 4 literes, 290 lóerős soros hathengeres gondoskodik, ötfokozatú ZF váltóval kombinálva. A karosszérián ugyan módosítottak egy keveset, de a gyáriak szerint csak azért, hogy javíthassák az autó összeszerelési minőségét és megbízhatóságát.

A különleges típusból összesen 25 példány készül – ezeket még az idén legyártják – és egy-egy darab ára 2,75 millió angol font, azaz a mai árfolyam mellett nagyjából 1,07 milliárd forint lesz. Ennek ellenére nem túl valószínű, hogy a különleges autók közül egy is az Aston Martin nyakán maradna.