Sorra égnek le az amerikai postásautók, az ok ismeretlen

2020.07.09. 17:10

Az LLV név a Long Life Vehicle – hosszú élettartamú jármű – rövidítése, és a típus meg is szolgálta a nevét. A Grumman repülőgépgyár által tervezett modellt 1987 és 1994 között gyártották, nagyrészt a General Motors alkatrészek köré, kifejezetten a posta igényeinek megfelelően, eredetileg 24 évre. A tervezett élettartamát bőségesen túlélte a tolóajtós, jobbkormányos típus, a cseréjét viszont a mai napig nem sikerült elkezdeni – ennek fényében igazán ijesztő lehet, hogy 2014 óta 407 példánya égett le.

Az igazán érdekes az, hogy egyelőre nem találtak egy konkrét okot: állítólag példányról példányra változik, hogy mi okozza a tüzet. Az esetekről készült jelentés szerint 125 alkalommal olyan mértékben semmisült meg az autó, hogy a tűz kiindulópontját megállapítani sem lehetett, a többi esetben viszont meglepő módon nem látszott semmiféle közös pont a pusztulás módján túl. Állítólag egyaránt előfordultak tüzek vidéki és városi használat közben, elhanyagolt és frissen felújított példányon, hideg és meleg időjárásban, és a lehető legkülönbözőbb helyekről indultak tüzek.

A teljes állományhoz képest persze így sem jelentős az elégett autók aránya: az amerikai állami postaszolgálat, az USPS még vagy 141 ezer példányt üzemeltet a típusból, amelyből a legfiatalabb példányok is a huszonhatodik évüket töltik jelenleg. A típus tartósságát egyébként nagyrészt az adja, hogy a könnyű karosszériába a Chevrolet S10 pickup jóval nagyobb terhelésre méretezett alkatrészeit építették – onnan van a futómű, a fékrendszer, a kormányszerkezet, és úgy általában az alkatrészek zöme. Emellett a motor is az akkor elérhető legegyszerűbb, négyhengeres alapmotorok közül került ki: először a 2,5 literes Iron Duke motort építették be, majd az újabb, 2,2 literes négyhengerest, amely a General Motors legolcsóbb modelljeibe került az 1990-es évek elején.

Az LLV leváltása egyébként már 2015 óta terítéken van, de a pályázat egyelőre elakadt, így a tűzveszélyes postásautók egyelőre nagy eséllyel szolgálatban maradnak a 2020-as évek elején is.