Itt az Ariya, az első Tesla-szerű Nissan

2020.07.15. 09:57

Az Ariya képességeiben jobban emlékeztet a Tesla típusaira, mint a korábbi elektromos Nissanokra: nagyteljesítményű hajtást kapott, jó nagy akkumulátorokkal, és úgy gyorsul, mint egy sportkocsi. Még a formatervében is van valami a Teslák karakteréből, bár a Nissan újdonságát ezen a téren inkább mondanánk furcsának, mint megnyerőnek.

A látvány leginkább az arányai miatt szokatlan: az Ariya viszonylag keskeny és magas, de nem terepjárósan, hiszen a hasmagassága átlagos: az SUV jelleg egyértelműen a padlóba épített akkumulátornak köszönhető. Ebből kétféle méretűt is készítenek, a kisebbik 65 kWh névleges és 63 kWh valós kapacitású, azaz nagyjából akkora, mint a Leaf e+ akkumulátora, míg a nagyobbik bruttó 90, nettó 87 kWh-s. Ez utóbbival a legnagyobb lehetséges hatótáv 480 km körül alakul. Az akkumulátorok folyadékhűtésűek, és akár 130 kW-tal is tölthetők. Az európai változatokat ráadásul az eddig használt Chademo helyett CCS csatlakozóval látják el, így hozzáférhetnek az errefelé elérhető leggyorsabb töltőpontokhoz.

Hajtásból is kétféle lesz: a hástókerék-hajtású változatot egy, az akkumulátor méretétől függően 160-178 kW, azaz 217-241 lóerő teljesítményű motor hajtja, míg az összkerék-hajtású változatot 250-290 kW, azaz 340-394 lóerő mozgatja. Ennek megfelelően az autó dinamikai adatai is kifejezetten sportosnak tűnnek: a hátsókerék-hajtású változat 7,6-7,5 másodperc alatt érheti el a 100 km/h-t, és 160 km/h végsebességet érhet el, míg négykerék-hajtással 5,4-5,1 másodperc alatt gyorsul százra, és 200 km/h a vége.

Az Ariya belső tere egyébként kifejezetten jól használhatónak ígérkezik: a 2,775 méteres tengelytáv használható lábtereket eredményez, és az akkumulátor méretétől függően 408-466 literes a csomagtartó mérete. A típus elektronikáján is fejlesztettek: már a Propilot vezetéstámogató rendszer 2.0-s változata kerül bele, amely vezető nélküli parkoló funkciót is tartalmaz.

Bár az új elektromos Nissant már most szériagyártásra érettnek mondják, a forgalmazása Japánban csak 2021 közepén indul – 5 millió jenes, azaz 14,5 millió forintnak megfelelő alapárat ígérnek – míg a világ többi részén legkorábban a jövő év vége felé lesz elérhető.