Szentgotthárdnak is megvan a tízmillió motor

2020.07.23. 14:42

Teljes kapacitáson ontja magából a PSA 1,2 literes turbómotorjait a szentgotthárdi üzem, a napokban el is érte a gyár történelme tízmilliomodik legyártott motorját. Huszonnyolc év kellett ehhez a nyugat-magyarországi Opel/PSA-gyárnak.

psa1

Ezek a napok most valahogy a hazai autógyártáshoz kapcsolódó mérföldkövekről szólnak. Nemrég a Suzuki jelentette, hogy Esztergomban elkészült a három és fél milliomodik magyar Suzuki: egy fehér Vitara. Múlt pénteken pedig a győri Audi ünnepelt. Ott 26 évvel a motorgyártás beindítása után értek el a 38 milliomodik helyben készült motorhoz, ami óriási érték. Ehhez képest szerény mennyiség, de kerekebb forduló a szentgotthárdi PSA-é, amely egy háromhengeres turbó benzines PureTech motorral lépett be a tízmilliós klubba.

Szentgotthárdon az első motort még 1992-ben gyártották le, a mostani ünneplésen állítólag több olyan kolléga jelen volt, akik már ott voltak az első motorok születésénél is. A gyár éves kapacitása mostanság 350 ezer darab motor/év, ami nem egy szerény szám, de ha mellévesszük, hogy 2016-ban még hatszázezer fölött járt a kapacitás, szomorú a kép. Ettől függetlenül nincs ok pesszimizmusra, az elmúlt évek lejtmenete után az idei évre már növekedéssel számolnak, azaz még a járvány okozta leállások ellenére is jobbak lesznek a számok az utolsó évekénél. 2018-ban például 313 ezer motorral zárták az évet.