Texasban épül a Tesla új gyára

2020.07.24. 06:07

Eldőlt, a texasi Trevis megye lett a befutó, náluk építi új gyárát a Tesla. Összenő, ami összetartozik: a giga pickupok államában készülnek majd a Cybertruckok

2

Nagy volt a verseny az államok között, végül Texas lett a befutó, itt épülhet fel 1,1 milliárd dollárból a Tesla második amerikai autógyára. A döntést azután hozta meg a kaliforniai vállalat, hogy Trevis megye biztosai megszavaztak egy nagyobb, összesen 60 millió dolláros adókedvezményt a gyárnak, ami így a következő tíz évben mentesül majd ennyi adó befizetése alól. 

A Tesla tervei szerint már a következő hónapokban megkezdené a gyár építését, ami a fremonti után a második amerikai, a kínai és a berlini után pedig globálisan a negyedik autógyára lesz a vállalatnak. Ezen felül még van egy óriási akkumulátorgyáruk Nevadában. A texasi helyszín egy Austin melletti 85 hektáros terület, az oda épülő üzemben Model Y-okat és Cybertruckokat gyártanak majd. Ötezer, javarészt alacsony képzettségű munkaerőt szív majd fel az üzem. A dolgozók átlagos évi keresete 47 ezer dollár lesz. Legalábbis a Tesla tervei szerint, de a megye humánerőforrás-ügyi hivatala ezt kevesli, így a nyitásig etéren még lehet változás.