Egy 1994-ben ellopott Ferrarit találtak egy amszterdami csatornában

2020.07.26. 16:29

Huszonhat éve látták utoljára, így még az is lehet, hogy 1994 óta ázott abban az amszterdami csatornában ez a Ferrari Mondial, ahonnan végül kiemelték a napokban. Nem kizárt, hogy múzeumi darab lesz belőle. 

Amszterdamról közismert, hogy sok mindent elnyel a várost összesen több mint száz kilométer hosszan átszövő csatornahálózata. Például minden évben közel tízezer biciklit szednek ki ezekből a takarítások alkalmával, azaz minden nap tucatjával pottyannak és nyelődnek el bringák arrafelé. Így eltűnő autókról ritkán hallani, pláne Ferrarikról, ezért is foglalkoztatja különösen a helyi közvéleményt ennek a Mondialnak a sztorija.

A roncsot még június végén vették észre a tűzoltóság gyakorlatozó búvárai, július 8-án pedig már kint és volt a vízből a szélvédőit, kerekeit és egy ajtaját vesztett, máskülönben egy darabban lévő Mondial. Azt már ezután azonosították róla, hogy ezt az 1987-ben gyártott darabot még 1994-ben ellopták, azóta nem volt semmi nyoma, így nem kizárt, hogy már akkor, a lopás után vízbe került. Ha így van, akkor meg kell adni a Ferrariank, hogy a vörös fényezésük jól állja az időt. Nem korrekt párhuzam, hiszen nagyon másféle hányattatásokról lehet szó, de itt van például ez a Katrina-károsult Mazda, amin már tizennégy év után is nehéz felismerni a fényezés színét még az ép elemein is. 

Könnyen lehet, hogy sosem derül ki hogyan és mikor került a csatornába ez a Mondial, mindenesetre a története még íródik tovább. A kiemelés után az illetékes biztosító társaság elszállította egy roncstelepre, ahol a zúzda várta, de a nagy érdeklődés miatt inkább szerveztek neki egy kiállítást. Még az sem kizárt, hogy egy helyi múzeumban végzi. Láttunk már hasonlót egy óceánt megjárt Harley-val.