Kölcsönt vett igénybe alkalmazottai kifizetésére, Lamborghinit vásárolt belőle

2020.07.29. 09:17

A Paycheck Protection Program egy olyan amerikai projekt, ami kisvállalkozásoknak nyújt kisebb-nagyobb összegű kölcsönöket. Ez azért különösen hasznos, mert a koronavírus miatt ott is rengeteg (kis)vállalkozás maradt bevétel nélkül, amik emiatt leépítéssel és bércsökkentéssel igyekeznek csökkenteni költségeiket. A kölcsön erre egy sokkal jobb alternatívát kínál, mivel ha az alkalmazottak béreinek kifizetésére költi az igénylő, akkor annak is fenn áll a lehetősége, hogy nem kell visszatérítenie az összeget (vagy csak egy részét) - így amolyan támogatás formát ölt a program. Sokan ezzel vissza is élnek, köztük David Hines is, aki az államtól kapott pénzt egy Lamborghini Huracan Evóra költötte.

A 29 éves amerikai férfi hét különböző vállalkozásának igényelte a kölcsönt, melyek közül végül három kapta meg, összesen 3,9 millió dollár összegben - jelenleg ez 1,254 milliárd forint. Az igénylést azzal indokolta, hogy mintegy 70 alkalmazottjának bérét kell kifizetnie, ezért az óriási összeg. Később kiderült, hogy a hivatalos nyilvántartásokban 2015 óta semmilyen adat nem szerepel a munkavállalóknak fizetett bérekkel kapcsolatban.

A pénzt természetesen nem arra költötte David, amire kellett volna, helyette vásárolt 320 ezer dollárért - kb. 94 millió forint - egy 631 lóerős Lamborghini Huracan Evót, illetve másik 15 ezer dollárt utalt édesanyjának is. Az amerikai férfinak egyébként nem a mostani az első Lamborghinije, 2018-ban is vett már egyet, szerényen CASH IN rendszámmal.

David nem húzta sokáig vadiúj V10-es, 5,2 literes sportautójával, ugyanis a rendőrség őrizetbe vette. Jelenleg szabadlábon védekezik, három bűncselekménnyel vádolják. Ügyvédje szerint félreértésről van szó, és a tárgyaláson ügyfele tisztázni fogja magát.