Az irodai munkásokat is a gyártósorra küldte a Honda ohiói üzemében

2020.07.31. 14:54

Olyan sokan estek ki a termelésből a koronavírus miatt, hogy a Honda kénytelen volt a  fehér galléros munkaerőt is beállítani a gyártósorra ohiói üzemében. Önkéntes alapon szerették volna az átszervezést, de kevés irodista kapkodott a lehetőségért.

kvh

Míg Európa java most egész jól kontrollálja a járványt, az Egyesült Államokban sokkal rosszabb a koronavírus-helyzet. A Honda ohiói gyára ugyan képes a termelésre, de olyan sok embert veszítettek, ami már akadályozta a munkát. Nem halottakra kell gondolni, még csak nem is mindegyik kieső munkás fertőzött, de az is elég a kényszerszabadsághoz, ha valaki kapcsolatba kerül olyannal, aki pozitív tesztet produkál. A Honda nem tudja elég gyorsan pótolni a kiesőket, így jelezte az irodai dolgozóknak (a beszerzési, a K+F és a számviteli részlegekről van szó), hogy önkénteseket vár a sorokra.

Érdekes tapasztalat, hogy az önkéntes jelentkezés nem vált be, így a Honda kénytelen volt kötelezni az irodistákat, hogy szakmai egójukból engedve beálljanak a kétkezi munkát végző kollégák közé. Hogy az átállás/betanítás mennyire ment könnyen, arról nem írnak, de állítólag bőven vannak súrolódások. Sokan például nehezményezik, hogy a soron nem könnyű betartani a távolságtartást, így veszélyeztetve érzik magukat. A Honda szerint ez nem reális félelem.

Ez a Marysville-i üzem amúgy 1982 óta gyárt Hondákat, első sorban az amerikai piacra. Jelenleg gyártanak itt Accordot, CR-V-t, de itt készül az NSX is, valamint több Acura.