Erre épülnek majd a PSA nagy villanyautói

2020.08.02. 14:21

Most még csak bejelentették, mintsem bemutatták volna, de a lényeg, hogy erre az eVMP nevű új platformra épül majd minden nagyobb villanyautó a PSA- és FCA-birodalomban, azaz a Stellantis gigakonszernben hamarosan.

EeGu7gtXkAEb9Th

Nem tűnik jelentős hírnek, de a villanyautózás egyik legtöbbször felhasznált platformja lehet hamarosan eVMP-ből. A PSA-nak már ott van a CMP, amire kis villanyautóit építi. Ezen áll már két Opel, egy DS és két Peugeot, de sor még bővülni fog. Főleg ha sikerül a nagy összeborulás az FCA-val, mert onnantól nem kérdés, hogy ezt használják majd az egyesüléssel onnan csatlakozó márkák is, ha kis elektromosat dobnak piacra. 

PEUGEOT 3008PHEV HY4 1809PB 001 0 (1)

A nagyobb villanyautók kategóriája is egyre gazdagabb. Idén már a Volkswagen-csoport is belehúz ebben a kategóriában, egy akkora cégcsoportnak pedig, mint amekkora a PSA (pláne majd az FCA-val együtt) létkérdés, hogy mielőbb elkezdje szórni a modelleket ide is. Úgy tűnik, erre leghamarabb 2023-ban kerül sor, akkor jön az első autó, ami a most bejelentett eVMP-re épül. A platform állítólag sokat átvesz majd az EMP2-től, és a nagyobb kompaktoktól az SUV-kig bármit elbír majd. 60-100 kWh-s akkucsomag fér majd bele, azaz mindenképp 600+ kilométeres hatótávú autókat lehet várni vele.