A gyári érintőképernyő miatt tiltották el a vezetéstől

2020.08.03. 11:57

Egy német bíróságon olyan ítélet született egy tavalyi baleset kapcsán, amely egyértelművé teszi, hogy a vezető felelőssége a modern, érintőképernyős fedélzeti rendszerek helyes használata.

A kérdéses ügyben a bíróság szerint egyértelműen a sofőr hibázott, amikor Teslája érintőképernyőjén megpróbálta átállítani az ablaktörlő sebességét, és ezért hosszabb ideig a képernyőre figyelt az út helyett. A bíróság szerint ebben az esetben a gyári érintőképernyő a figyelem elvonására alkalmas elektronikus eszköznek minősült, amelynek a használatát vezetés közben a német jogszabályok tiltják, így az autóvezető 200 euró bírságot kapott, és egy hónapra bevonták a jogosítványát is.

A tavaly év elején történt baleset során a Tesla vezetője letért az útról, és autójával kárt tett néhány fában, illetve az útszéli töltésben. Komolyabb sérülés nem történt, de az autóvezető arra hivatkozva igyekezett elkerülni a büntetést, hogy a Tesla érintőképernyőjén igyekezett gyorsabbra állítani az ablaktörlő sebességét, ami így szerinte biztonsági kezelőfelületnek minősülne. A bíróság azonban nem így látta: az ítélet indoklása szerint a jogszabály egyértelmű. Csak azoknak az elektronikus eszközöknek a használatát nem tiltja, amelyek működtethetők hangvezérléssel, vagy csak pillanatokra vonják el a figyelmet a vezetésről. A gyári érintőképernyő almenűje pedig egyik feltételnek sem tesz eleget.

A Tesla autóiban egyébként az ablaktörlő működtetésére mechanikus kapcsoló szolgál, csak az intervallum-kapcsolót helyettesíti érintőképernyő-menű. A probléma azonban egyre kevésbé Tesla-specifikus. Az érintőképernyős kezelőfelületek gombamód szaporodnak az autókban – nem kis részben azért, mert jelentősen egyszerűsítik a gyártást, és így szép összeget lehet spórolni velük – ám a karlsruhei ügy is jelzi, hogy ez a fejlesztési irány, különösen ha túlzásba viszik, nem veszélytelen.