Új ember kerül a Ford élére

2020.08.05. 09:40

Az új vezérigazgató, az 58 éves Jim Farley 2007-ig a Toyota amerikai leányvállalatánál töltött be vezető pozíciókat, az idén pedig a Ford ügyvezetőjének nevezték ki.

farleyford

Azt épp a kinevezés kapcsán már korábban sejteni lehetett, hogy Farley a legerősebb jelölt a csúcsvezetői posztra. A terveiről egyelőre nem tudunk sokat, bár az egyértelmű, hogy legfontosabb feladatai közé tartozik majd a Ford évek óta zuhanó részvényárfolyamának stabilizálása.

Farley komoly változtatások után veszi át a Ford irányítását: az elmúlt években Hackett elkezdte a kínálat átalakítása a kereslet változásának figyelembe vételével. Így jött létre a nemrég bemutatott Bronco típuscsalád, illetve az elektromos Mustang Mach-E, miközben a személyautó-palettát Észak-Amerikában megszabadították a nem kellően nyereséges típusoktól, így a személyautók egy jelentős részének gyártását leállították. Emellett Hackett tető alá hozott egy ígéretes együttműködést a Volkswagen csoporttal, ami a költségek további csökkentését hozhatja magával.

A következő szűk két hónap az ügyek átadásáról szól majd a Fordnál, így valószínűleg csak az ősz folyamán derül majd ki, hogy az új vezérigazgató hogyan képzeli a Ford jövőjét, illetve milyen lépéseket tervez a cég eredményeinek javítására.

Farleyt egyébként igazi autócentrikus figuraként ismerik, aki 14 évesen már saját autóját újította fel, szabadidejének egy részét pedig versenyzéssel tölti. Ezt a tényt többen úgy értelmezik, hogy az új vezérigazgató képes lehet izgalmasabb irányba fejleszteni a Ford választékát.