Tízszer gyorsabb számítógépet kapnak az Audik

2020.08.07. 06:04

Már most is több számítógép dolgozik a személyautók mindegyikében. Van, amelyikről többet tudni – például ilyenek a vezető által kezelt navigációt, rádiót, hifit és egyéb beállításokat vezérlő rendszerek – és van, amelynek legfeljebb a létezéséről hallhattunk, és a háttérben dolgoznak az autó főegységeinek irányításán.

ivdc

Ez utóbbi kategóriába tartozik az Audi új Integrated Vehicle Dynamics Computer (IVDC) nevű számítógépe, amely állítólag minden jövőbeli Audiban központi szerepet játszi majd, az A3-astól a Q7-esig. A gyártó erről egyelőre annyit árult el, hogy akár 90 alrendszer irányítására is alkalmas az új fejlesztésű eszköz, és mintegy tízszer nagyobb teljesítményű az eddig használt legerősebb hasonló vezérlőegységnél.

Úgy alakították ki, hogy bármely típusba bekerülhessen, és bármilyen alrendszer szabályozásában részt vehessen: villanyautókban ez végzi majd a fékezéskor az energia-visszanyerési folyamat irányítását, a sportos modellekben pedig az aktív futóműelemek összehangolását. Ráadásul ez a számítógép teszi először lehetővé, hogy egyetlen eszköz irányítsa a futómű és a hajtásrendszer elemeit.

Bár azt egyelőre nem árulták el, hogy mely típusban alkalmazzák először az új vezérlőegységet, azt elmondták, hogy az új számítógép készen áll a szériagyártásra, és a cél az, hogy rövid időn belül minden egyes Audi modellben átvegye a korábbi vezérlőegységek feladatköreit.

A bejelentésnek az ad még nagyobb súlyt, hogy a VW csoport vezetése nemrég úgy határozott, az Audi irányítása alatt folytatja a házon belüli összevont szoftver-fejlesztéseket is. Így nem kizártl, hogy az IVDC később a cégcsoport más márkáinál is felbukkan majd.