Hyperion XP-1: a tökéletesen környezetbarát szupersportkocsi?

2020.08.12. 16:48

Tökéletesen tiszta működést és villámgyors tempót ígér a Hyperion XP-1 sportkocsi, méghozzá hatótáv-problémák nélkül, méghozzá elképesztő, futurisztikus csomagolásban.

A kaliforniai márkáról eddig nem hallottunk igazán sokat: az XP-1 a legelső termékük, igaz, ez rögtön olyan, ami alkalmas rá, hogy minden szokásos sémát felrúgjon. Már a forma is egészen idegenszerű – bár arányaiban erősen emlékeztet a korszerű középmotoros verseny-sportkocsikra, a részletein látszik, hogy a tervezők elsődleges szándéka a megdöbbentés, és nem a gyönyörködtetés lehetett.

A Hyperion sportkocsi azonban nem ettől érdekes, de még csak nem is a 2,2 másodperces gyorsulási időtől 96 km/h-ra, vagy a 356 km/h-s végsebességtől, hanem ahogy ezeket eléri. Az autót villanymotorok hajtják, amelyeket szuperkondenzátorok és üzemanyagcellák táplálnak, ez utóbbiakat pedig könnyű, karbonszálas tartályokból látják el hidrogénnel.

A vállalkozás szerint a nagyrészt repülőmérnökök által tervezett jármű ezzel a hajtásrendszerrel mintegy 1600 kilométeres hatótávot kínál két töltés közt, ugyanakkor károsanyag-kibocsátása nincsen.

Hyperion XP-1 Reveal from Hyperion on Vimeo.

Árat egyelőre nem mondtak, de a felhasznált műszaki megoldások sem tűnnek olcsónak, és a kézi gyártás sem. A tervek szerint a sorozatgyártást 2022-ben kezdik meg, és 300 ilyen autót terveznek építeni, bár azt egyelőre nem közölték, hogy mennyi idő alatt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.