A Volvo lenyúlta a fotókat, mert nem kapta meg ingyen

2020.08.14. 16:55

Tavaly áprilisban történt, hogy egy profi fotós, Jack Schroeder egy Volvo S60-as mellett készített egy fotósorozatot - itt megtekinthetők - Britni Sumida modellről valahol Dél-Kaliforniában, egy virágzó réten.

239388 New Volvo S60 R-Design exterior

A képek elég jól sikerültek, így kikerültek Schroeder Instagramjára. A Volvo részéről el is kérték volna ezeket, de a fotós inkább a képek licencét kínálta fel, pénzért. Erre választ állítólag nem kapott, viszont a Volvo elkezdte használni a képeit saját Instagramján és Pinterest lapján, mintha rendelkezne a jogokkal. Ez nyilván Schroedernek sem jött jól, viszont a modell, Sumida időközben aláírt egy szerződést egy másik autógyártóval, amelyet a képek használata szintén sértett.

Az esetből ezek után érthető módon bírósági kereset lett, és a Volvo jogászai most azzal az érveléssel igyekeznek elérni, hogy ne legyen ügy, hogy a Volvo címke is rákerült a fotósorozatra, és ezzel a fotós tulajdonképpen biztosította számukra az utánközlés jogát.

Azt nem tudjuk, hogy mekkora összeget kérhetett Schroeder a fényképekért, és nem is szeretnénk ítélkezni – a bíróság idővel úgyis eldönti, hogy melyik oldalnak ad igazat – de valahogy az az érzésünk, hogy a svéd márkának már most sokkal többe kerül ez az egész ügy, mind pénzben, mind a jóhíre egyértelmű rongálódásában, mint amennyiért megszerezhették volna a közlés jogát.