Amerikai befektető vette meg a Williams Forma-1-es csapatát

2020.08.23. 09:02

A Dorilton Capital amerikai befektetési cég lett a Forma-1-es Williams istálló tulajdonosa. 43 év után kerül ki az alapító kezéből a csapat.

15

A Williams pénteki közleménye szerint a csapat neve és székhelye nem változik, az új befektető érkezésével ugyanakkor biztosított a hosszú távú szereplés a Formula-1-ben. "Izgalmas új korszak kezdődik az istálló életében, a cél, hogy a Williams ismét versenyképes autó legyen" - áll a csapat honlapján. Hozzáteszik, az adásvételhez egyhangú döntéssel járult hozzá a csapat igazgatótanácsa, köztük a névadó Sir Frank Williams, aki még 1977-ben alapította a csapatot Patrick Headdel közösen.

A bejelentés két nappal azután látott napvilágot, hogy a tíz jelenlegi Forma-1-es csapat elfogadta az úgynevezett Concorde-szerződést, amely a pénzek elosztása mellett rendelkezik a szabályokról, valamint arról is, hogy kik indulhatnak az F1-ben.

DSC 0060

A Williams istálló 1977 óta tagja a mezőnynek, eddig 737 versenyen indult, kilenc konstruktőri és hét egyéni világbajnoki címet szerzett, versenyzői összesen 114 futamon diadalmaskodtak. A csapat az utóbbi években - köszönhetően egyebek közt nehéz anyagi helyzetének is - gyengén szerepelt, tavaly mindössze egy pontot szerzett, ezzel a konstruktőri vb utolsó helyén zárt. Idén a kanadai Nicholas Latifi és a brit George Russell vezeti a Williamseket, pontot a hat futam egyikén sem szereztek.

Hogy milyen is az a brit székhely, ahol a csapat négy évtizedes történelme íródott, arról itt egy korábbi gyárlátogatásunk: