Mercedes villanyfurgon-fottát épít az Amazon

2020.08.28. 22:02

Az Amazon nem először köt hasonló üzletet: Amerikában a Riviantól rendeltek lényegében az autó ismerete nélkül százezer elektromos furgont. Európában valóságosabb autókat vásárolnak: a Mercedes kétféle elektromos furgonjából rendelnek egy jóval kisebb tételt.

Az 1800 darabos megrendelés a Mercedes két elektromos furgon-típusára vonatkozik: a kisebbik eVitóból 600 darabot rendelnek, a nagyobbik eSprinterből pedig 1200-at. Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója azt mondta, ezzel újabb nagy lépést tesznek a világ legfenntarthatóbb szállítójármű-flottájának kiépítése felé.

A Mercedes eSprinter fronthajtású modell, egy 116 lóerős villanymotor hajtja, a 3,5 tonnás össztömegű furgonnal hivatalosan 891 kg csomag szállítható. Az akkumulátorának felhasználható kapacitása 47 kWh, ami a gyári adat szerint 168 km megtételére elegendő. A kisebb eVito hajtáslánca lényegében azonos, bár az akkumulátora nettó 35 kWh-s, a hatótávja pedig 184 km.

Az Amazon számára valószínűleg hosszabb távon megtérül a villanyautók ára, az alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett azért is, mert ezek a hagyományos furgonokkal korlátozottan megközelíthető zónákban – tipikusan nagyvárosok zsúfolt belső kerületeiben – is szabadon közlekedhetnek.