Virtuális versenygépet tervezett a Ford

2020.08.28. 06:37

A karantén kapcsán született az európai Ford sajátos projektje, amelynek a célja egy olyan versenygép elkészítése volt, amelyet kifejezetten virtuális versenyzésre szánnak.

Az autó kényeges paramétereit közönségszavazás alapján döntöttek, ez alapján készültek a tervek, amelyek közül szintén a közönség választhatott. A végleges P1 így Arturo Ariño tervei alapján készült, aki egyébként a Ford of Europe egyik külső formatervezője: 83,8% szavazott erre a tervezetre.

A Team Fordzilla P1 szuperalacsony versenygép – azt sem nagyon könnyű elképzelni, hogy hová férne el a pilóta – amely halványan azért emlékeztet a zárt sportocsi-prototípusokra. A fura, szárny nélküli aerodinamika, és az irreálisan alacsony tetővonal mellett a változtatható hossz az egyik legerősebb jellegzetessége: olyan hosszú egyeneseket tartalmazó pályákon, amilyen a Le Mans-i, a hosszabb beállítással lehet majd használni, míg például Monacóban rövidebb tengelytávval indulhatna. Mivel itt nem volt feladat a megvalósíthatóság vizsgálata, ez is simán belefér a koncepcióba.

A Ford persze, ha nem is a valós térben, de használatra szánja a P1-et. Legalábbis arról beszélnek, hogy már folynak a tárgyalások, így jövőre, ahogy a gyáriak fogalmaznak „egy fontos játékfejlesztő nagyon sikeres versenyautó-szimulátorában” lehet majd kipróbálni, hogy hogyan működik a jármű. Elvileg több cég és több játék is szóba jöhetne, de az eddigi gyakorlat alapján nem nagyon lepődnénk meg, ha a Gran Turismo sorozat következő, már PS5 konzolra érkező játékában - ha igaz, Gran Turismo 7 néven érkezik - jelenne meg a Ford virtuális versenygépe.