Szabályosan felrobbant töltés közben ez a villanyautó

2020.09.02. 10:22

A felvétel, amely a dél-kínai Sanming városában készült, önmagáért beszél. A felrobbanó akkumulátor szabályosan lefújt minden ajtót az autóról, és a tetőt is ledobta róla. Nem sérült meg senki, de ez csupán szerencsés véletlen: ha valaki csak egy kicsivel közelebb áll, nagyobb baj lehetett volna az esetből.

Az persze régóta köztudott, hogy a Li-ion akkumulátor így is reagálhat cellazárlat vagy túltöltés esetén, ez azonban nem jelenti, hogy az elektromos autók automatikusan veszélyesek is. Nyilván rengeteg múlik az akkumulátorok szerkezetén – a nagyobb, tokozás nélküli cellák ilyen szempontból veszélyesebbek – valamint azon, hogy a felszabaduló gázoknak merre van útjuk távozni az akkucsomagból. Elég arra gondolni, hogy minden mai mobiltelefonban és notebookban Li-ion cellákat találunk, és hasonló balesetekről ezek esetében is nagyon ritkán hallani, pedig sokkalta elterjedtebbek, mint az elektromos autók.

ex360

A konkrét jármű egyébként egy Senova X25 változatnak tűnik, ami a Beijing Auto egy típusa, és az első generációs Mercedes B osztályon alapul. Ebből többféle elektromos változat is létezik, a baleset valószínűleg egy BJEV EX360-assal történt.

(Időközben élesebb szemű olvasóink felfedezték, hogy valószínűleg valamiféle tűzoltósági gyakorlatról lehetett szó, ahol szándékosan idézték elő az akkumulátor hibáját - ezért is filmezték az emeleti ablakból az esetet.)