400 éves hajóroncsot találtak a Balti-tenger mélyén

2020.09.14. 21:40

Egy finn búvárcsapat a Balti-tenger mélyén egy tizenhetedik századi kereskedőhajót talált, ami azon túl, hogy óriási ritkaság, még jó állapotban is van az északi tengervíz konzerváló hatásának köszönhetően.

1000x563 cmsv2 320440f9-0adc-51d3-87be-ef3feb07a86d-4901616

A Badewanne nonprofit szervezet önkéntes búvárai első és második világháborús roncsok után kutattak a Finn-öbölben, de arra nem számítottak, hogy ilyen szerencséjük lesz. A vízfelszín alatt 85 méterrel egy 400 éves hajóra bukkantak, amit a Balti-tenger alacsony - a Finn-öbölben ráadásul különösen alacsony - sótartalma és hőmérséklete, illetve a teljes sötétség megóvott a kémiai és biológiai bomlási folyamatoktól. A tenger ezen tulajdonságai miatt olyan kártékony élőlények sem fértek hozzá a hajóhoz, mint például a hajóférgek, hiszen egyszerűen nem adottak a feltételek az életben maradásukhoz.

32959800-8713661-image-a-15 1599650230168

A felfedezett hajóról kiderült, hogy egy úgynevezett fleute  (avagy fluyt), amit a 16-17. században fejlesztettek ki a hollandok, kereskedelmi célból. A három árbócos hajó kialakításánál elsődleges szempont volt a nagy raktér, így fegyverek sem kerültek rá. Ez a tér maximális kihasználásán túl a költségek csökkentésében is segített, mint ahogy a csupán pár főből álló legénység is. Összességében sokkal átgondoltabb, emiatt hatékonyabb volt korabeli társainál.

ARCHAEOLOGY-2665988

A búvárok elmondása szerint a hajótest - pár gerendán kívül - ép, egyedül az árbóc és a fedélzet sérült, de azokban is valószínűleg vonóhálók tettek kárt, mintsem az idő múlása. A felfedezők továbbá azt is látták, hogy a rakterek meg vannak pakolva, de a négyszázévnyi iszaptól lehetetlen megmondani, hogy pontosan mivel.

Az fluete típusú kereskedelmi hajók jelentős szerepet játszottak Hollandia történelmében, pontosabban a holland aranykorban. Hatékonyságuk miatt sokat segítettek a gazdasági fellendülésen, de a kereskedelmen túl ilyen hajótípust használtak számos felfedezőúton is. Anno igen gyakori volt ez a hajótípus, de a rákövetkező több száz évben eltűnt, így manapság óriási ritkaságnak számít.

Ha már hajók: pár hete műholdképeken keresztül az Antarktiszon is találtak egy érdekes darabot jégbe fagyva.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.