Otthon is megépíthető a Hyundai legújabb modellje

2020.09.14. 14:39

A hunyorítva kifejezetten jó arányú jármű, amelyet a Hyundai tervezői alkottak, nem más, mint a szappanosláda műfaj egy újabb példánya.

Nem újdonság, hogy autógyártó készít ilyesmit: Nyugat-Európában annyira komoly versenyeket rendeznek a lejtőn guruló járművek számára, hogy a Lotus korábban korábban készített méregdrága, versenyautóknál megszokott anyagokból és technológiával ilyen versenygépet. A Hyundai terve azonban nem a győzelemről szól, sokkal inkább a részvételről: egyszerű barkácsbolti anyagokból állították össze, úgy, hogy senkinek ne okozzon gondot az elkészítése akár otthon, a család vagy a barátok bevonásával.

A projekt, amelyet a Hyundai európai tervezőközpontjának szakemberei találtak ki, leginkább a járványhelyzet miatti bezárkózás egyik ellenszereként értelmezhető. Kézzelfogható közös célt ad, de nem olyan komplikáltat, hogy reménytelennek tűnjön az elérése. Az így előállított kormányozható és fékezhető eszközzel később pedig akár versenyeket is rendezhetnek – nem kell hozzá más, csak egy kis lelkesedés, szervezés és egy hosszabb lejtő.

Az építési utasítás nem túl részletes – az alkatrészek méreteit például nem tartalmazza – de ahhoz valószínűleg elég támpontot ad, hogy aki igazán szeretné, építhessen valami hasonlót. Ahogy a Hyundai vezető tervezője mondja, arra számítanak, hogy az építők a saját kreativitásukat is beleviszik majd az építésbe. „Igyekeztünk teret hagyni a fantáziának is.” - mondta Thomas Bürkle.