Dollármilliárdokat fizet a Mercedes csalós dízelmotorok miatt

2020.09.15. 13:18

A Mercedesnek mindeddig sikerült nagyon diszkréten intézni saját dízelmotorokkal kapcsolatos ügyeit. Nem derült ki egyértelműen, hogy mely típusokkal sértették meg az előírásokat és milyen módon. Viszont évről évre érkezik hír arról, hogy valahol kicsengettek néhány milliárd dollárt vagy eurót ilyen-olyan bírságokra, és az összegek alapján elég valószínű, hogy a szabályszegésük hasonlóan durva volt, mint a Volkswagené.

turbodiesel joke

Ezúttal például az derült ki, hogy 875 millió dollárt fizetnek civil bírság címén az autóik okozta többlet-légszennyezés miatt, és további 1,5 milliárd dollárt az Egyesült Államok, illetve Kalifornia környezetvédelmi hatóságaival kötött megállapodás alapján. Mindez állítólag öt éves vizsgálat végeredménye, de nem jelenti azt, hogy a Daimlernek ne lennének további költségei az ügy kapcsán. Állítólag közben egy csoportos perben is sikerült megállapodni a túlzottan szennyező autók tulajdonosaival, 700 millió dollár kártérítésről.

A Daimler Németországban már tavaly kifizetett 870 millió eurót, szintén a dízelmotorokra vonatkozó szabályok megszegése miatt, és nem tudni, hogy más európai országokban is folynak-e ellene hasonló eljárások. A legfurább az egészben az, hogy míg a Volkswagen ügyéről minden apró részletet nyilvánosan kezeltek, a Daimler vezetése valahogy elérte, hogy a műszaki részletek alig ismertek, ahogy a szabályszegés mibenléte is.

A mostani amerikai ügy kapcsán annyi azért kiderült, hogy a Mercedesek Adblue adagolása körül lehetett valami szabálytalanság: az autók motorvezérlő programja az amerikai Igazságügyi Minisztérium közlése szerint a károsanyag-kibocsátás rovására csökkentette az adalék-fogyasztást, illetve az üzemanyag-fogyasztást.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.