Hét év alatt hét új villanyautót ígér a Kia

2020.09.16. 16:01

A Kia jelentős keresletnövekedéssel számol a villanyautók piacán: azt mondják, a fejlett piacokon, így Észak-Amerikában, Dél-Koreában és Európában akár a kereslet ötödét is kitehetik 2025-re. Erre készülnek egy új, szabványos alapokra épülő modellsorozattal.

kiabevplan

Egyelőre egy olyan képet mutattak, amelyen együtt látható a hét autó – valószínűleg háromdimenziós modellből számítógéppel előállított – formája, viszonylag kevés fényben. Így nagyjából kivehető, hogy több SUV jellegű modell mellett néhány személyautó is akad a tervezett autók között.

Ezekben az a közös, hogy mind az E-GMP fantázianevű villanyautó-alapra épülnek, amellyel a gyáriak szerint kategóriaelső belső helykínálat érhető el. Részleteket egyelőre nem árultak el, de hasonló rugalmas megoldásról lehet szó, mint amit a Volkswagen MEB szabvány platformja, vagy a GM nemrég bejelentett villanyautó-alapja is megvalósít.

A Kia egyébként nem újonc a villanyautó-műfajban: az első ilyen sorozatgyártmányuk a Kia Rey koreai belpiacos kisautó volt 2011-ben, és azóta más típusokból is készítettek villamos hajtású változatokat. Ezek közül a legismertebbek a Rio és a Niro elektromos változatai. A most beígért elektromos autók azonban egy lényeges részletben eltérnek majd a korábbiaktól: ezeket eleve csak elektromos hajtáshoz tervezik, más változat nem is várható belőlük. Az első, CV néven emlegetett modell egyébként egy ötajtós, kupé-szerű személyautó lesz, ha igazak a brit Autocar értesülései.

A Kia úgy véli, hogy 2029-re az eladások mintegy negyedét teszik majd ki az elektromos autók, és eszerint a jóslat szerint tervezik lassanként átalakítani, átfókuszálni a kínálatukat is.