Így néz majd ki Budapest új Duna-hídja

2020.09.17. 17:16 Módosítva: 2020.09.17. 17:16

Nagy a mozgolódás Dél-Budapest közlekedése körül, miután a tervezett Galvani-hídról előbb Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója tett közzé látványos videót, majd a Központ indított társadalmi egyeztetést egy nyilvános kérdőív formájában. A tervezés a környező úthálózatot érintő engedélyeztetések előtti szakaszban jár, így a lakosságnak szeptember 29-ig még van lehetősége arra, hogy véleményt nyilvánítson, változtatásokat javasoljon.

Sokáig nem volt egyértelmű, hogy a belvároshoz közelebbi, Kopaszi-gáttól párszáz méterre haladó nyomvonalon, vagy az Albertfalva melletti Duna-szakaszon keresztül vezet-e majd az új Duna-híd. Mivel utóbbi inkább az M0-s körgyűrűről szívott volna el forgalmat, és a szakmai szempontok között hangsúlyos volt, hogy a majdani híd a belvárost tehermentesítse, végül a Csepel-Szigetcsúcson át vezető vonalra esett a választás.

A hidak fokozatosan, egymástól veszik majd át a forgalmat: a Lánchídon, Erzsébet hídon és Szabadság hídon 30%-os, a Petőfi hídon 10%-os forgalomcsökkenés várható. A tervek szerint a híd napi minimum 37 ezer autóval csökkenti majd a belvárosi forgalmat, de ha az összes, megígért forgalomtechnikai módosítás is megvalósul - például a metrópótlás miatt kialakított buszsávokat már nem adják vissza az autós forgalomnak -, ez a szám elérheti az 55000-et. A híd főként a BAH-csomóponttól az Erzsébet hídon át Zuglóba, és az Újbudáról Kőbányára közlekedők számát csökkenti majd, akik így kikerülhetik a belvárost.

A döntéshozók szándéka, hogy a híd és környezete illeszkedjen az egész Budapestet érintő, a zaj- és légszennyezés-csökkentést és a közlekedésbiztonságot javítani kívánó koncepcióba. Így a híd, ha áttételesen is, de elősegíti a Thököly út zöldülését, és a Lánchíd gyalogos híddá tételét is. Eközben viszont a helyi lakosok érdekeit is figyelembe kell venni: az előzetes tervekben a híd forgalmát a Kiserdőn át vezették volna el, ezt a heves ellenállás miatt alternatív útvonaltervekkel kívánják kiváltani. Ezek között szerepelnek zárt, illetve nyitott kéregalagutas, valamint felszínen vezetett, de zajvédővel ellátott verziók is.

A holland UNStudio tervezte híd 529 méter hosszú, ferdekábeles kialakítású lesz, aszimmetrikus pilonpárral. Kétszer két forgalmi, két, busz- és villamosközlekedésre alkalmas, két biciklis és két gyalogos sávon lehet majd áthaladni rajta. Megemlítendő, hogy a dizájn a rotterdami Erasmus-híd pontos mása, így eredeti, budapesti látványosság biztosan nem lesz belőle. Előreláthatólag 100-200 milliárd forintba kerül majd, és legkésőbb 2023-ban írják ki rá az építési pályázatot.