Kiszűri a vízből a mikroműanyagokat a Suzuki új szűrője

2020.10.04. 19:49

Egy utólag felszerelhető szűrőt fejlesztett csónakmotorjához a Suzuki, amivel bárki tisztíthatja a vizet, amerre jár. Nem ez menti majd meg az óceánokat, de egynek jó lehet.

n

Bár az emberiség a műanyag eszközök elterjedésének kezdete (huszadik század első fele) óta szennyezi vele a természetes vizeket, csak az utóbbi években lett nyilvánvaló a tudomány számára, hogy mekkora probléma az ezekből a lassú bomlás alatt keletkező mikroműanyag. Ez a fajta szennyezés azért is aggasztó, mert nem csak mint szemetelés probléma, de a mikroműanyagok sok esetben annyira mikrók, hogy a vízi élővilágon keresztül visszajutnak az élelmiszerekbe. Vannak kísérletek ezeknek a begyűjtésére, és ezek közé a próbálkozások közé írta fel a nevét a Suzuki ezzel a hűtőkörre szerelhető szűrővel.

tg

Az alapötlet, hogy a külmotorok hűtésére eleve azt a vizet használják, amin a csónak is úszik, így a tó/tenger/óceán vize mindenképp kering egyet a motornál. Ha pedig már nagy mennyiségű vizet mozgat meg a rendszer, miért ne lehetne azt a vizet egy plusz szűrön is átfolyatni? Ezzel az utólag felszerelhető rendszerrel lehet: a visszatérő ágra szerelhető, és azt mondják, sem a motor teljesítményére, se a hűtés hatásfokára nincs negatív hatással a plusz szűrő.

khbh

Hogy pontosan mekkora mennyiséget képes kiszűrni különféle műanyagokból egységnyi idő alatt a rendszer, arról még nem esett szó. A műanyagszűrő jövőre lesz elérhető mint opcionális kiegészítő, de azt mondják, ha sikerül jelentősen javítani a hatásfokán, idővel alap tartozék lesz.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.