Sosem késő, itt a vírusölő beltér

2020.10.10. 12:15

A Yanfeng autóbeltérre szakosodott beszállító az Experience in Motion 21 Shared (XiM21S) nevű koncepcióján mutatja be azokat a funkciókat, amik elméletileg hatásosak lehetnek a COVID-19 ellen. Han Hendricks a vállalat fejlesztési vezetője azt nyilatkozta, hogy noha az XiM21S-t csak jövő év elején mutatják be, az egyes technológiákat Kínában már nagy sikerrel forgalmazzák.

Két fronton vennék fel a harcot a fertőzésekkel: az UV-fényes fertőtlenítést -korukat megelőzve - már tavaly ősszel az XiM20 koncepcióban bemutatták. Az alkalmazott ultraibolya-C fény olyan spektrumú sugárzás, ami képes elpusztítani a baktériumok és vírusok 99,9%-át néhány perc alatt. Az amerikai hatóságok nem ennyire bizakodóak, bár az ötlet nem új: már régóta használják a kórházakban, így a Yanfeng innovációja csak annyi, hogy az eszköz a tetőkonzolba integrálva működik.

A demó nem kimondottan a vírushelyzetre adott válasz, ám a jövő közösségi közlekedése óhatatlanul magában hordozza a higiénia kérdését: a jövő robot-taxijai elvileg a nap 24 órájában működnének, ez pedig rengeteg embert, rengeteg fertőzésforrást jelent. Ha pedig megnézzük, hogy akár a budapesti shared-mobility szolgáltatások némely autói milyen állapotban kerülnek kézről kézre, rögtön megértjük a technológia piaci értékét.

A Yanfeng Automotive Interiors egyébként Közép-Európában is jelen van, a kínai-amerikai nagyvállalat Pápán is üzemeltet egy gyárat. Érdemes őket komolyan venni, hisz a világ top 100 autóipari beszállítóját összesítő listán 12,6 milliárd dolláros bevétellel a 19. helyen állnak.