Új legnagyobb töltőparkja van Európának

2020.10.11. 17:09

Nincs nagyobb töltőállomás villanyautóknak a kontinensen annál a töltőparknál, amit csütörtökön adtak át Düsseldorfhoz közel, az A3-as autópálya mellett. A Ladepark Kreuz Hilden állomáson egy időben akár 28 autó is tölthető nagy teljesítményen. 

fr

Az 1200 négyzetméteres területen kialakított töltőállomás nagyobb részét a Tesla saját Superchargere adja. Kimondottan Tesla-ügyfeleknek épített állásokból húsz van itt, a további nyolc töltőpont pedig bárki számára hozzáférhető nyilvános töltő. Ezek persze csak darabszámok, és annak sem egészen pontosak, amitől ez az állomás igazán hírértékkel bír az az oszlopok teljesítménye. A Tesla oszlopainak a nagy része 250 kW-os töltést biztosít, míg a Fastned négy oszlopán összesen tizenkét töltőpont található (két CCS, egy CHAdeMO), de oszloponként egyszerre csak két kábellel lehet tölteni, az oszlopok teljesítményének elvi határa pedig 300 kW. Ez önmagában sem akármilyen érték (egyelőre nincs is olyan villanyautó a piacon, ami ezt ki tudná használni), de a park inkább attól érdekes, hogy ezekkel a teljesítményekkel egyszerre tucatnyi autót lehet itt kiszolgálni. 

fastned-tesla-baecker-schueren-hilden-tesvolt-2020-01-min-888x44

Ahhoz, hogy a Ladepark Kreuz Hilden állomáson 28 autót lehessen egy időben nagy teljesítményen tölteni, nem kevés kapcsolódó beruházásra volt szükség. Egyrészt az állomásnak saját energiatároló rendszere van: két konténer, amelynek akkumulátorai összesen 2 MWh-nyi áramot tudnak tárolni. Ide töltenek az állomáson elhelyezett napelempanelek, amelyek névleges összteljesítménye 336 kilowatt, valamint két szélturbina. A tárolókba így kerülő töltés csúcsidőben, azaz egyszerre sok autó nagy teljesítményű töltése idején nagyban mérsékelni tudja az elektromos hálózat terhelését.