Épp lopták az anyagot az épülő autópályából, amikor arra repült egy drón

2020.10.15. 11:27

Közhelyes igazság, hogy az olyan gigaberuházások, mint amilyen egy autópályaépítés, nem idegenek a lopástól. A korrupciónak ezt az ágát számlatenger, bürokrácia és strómanok alá temetve ismerjük; alvállalkozók kibogozhatatlan hálója mögött hever az igazság, M6-osnyi távolságra attól, amit még képes átlátni és bűnként értelmezni egy átlag állampolgár. Van aztán az autópálya-lopásnak egy sokkal puritánabb, fehér galléroktól és túlárazásoktól független formája, mint amit ezen a lenti videón is látni. A videón, ami messze több tanulsággal bír, minthogy a románoknál még lovaskocsival járnak lopni.

A Magyar Hang szúrta ki ezt a Romániában épp nagy visszhangot kavaró videót, amit a napokban rögzített egy drón a Craiova és Pitesti között épülő autópálya fölött. A látottakon nincs mit magyarázni: egy cigány családot látni rajta, amelyik épp  szigetelőfóliát pakol az épülő pályából lovaskocsijára, majd miután észreveszi, hogy videózzák, menekülőre fogja. Gondolhatnánk, hogy önmagában ennyi a botrány, de talán a piti lopásnak sikerül ráirányítani a közvélemény figyelmét valami sokkal jelentősebbre.

2020-10-15 11 10 03-Window

Bár az autópályaépítés a korrupcióval általános terhelt országokban mindig botrányokkal kísért, Romániában még kelet-európai viszonylatban is nagy a baj etéren. Az elmúlt években egymást érték a tragikomikus példák a szomszédban: kispórolt vadkerítések, átadás előtt szétrepedt betonréteg, kétévente kátyúzásra szoruló szakaszok... Nem csoda, hogy a mostanság épülő autópályák iránt nagy a közérdeklődés, nagyon népszerűek például az épülő szakaszok fölött rögzített drónos videók. Ezekből általában jól látszik, hogy mi igaz a politikusok ígérgetéseiből arról, hogy hol mennyire folyik a munka, hogy hol lesz tartható az átadás ígért dátuma és hasonlók. Munkagépet például a fenti videón se nagyon látni.

A Dolj megyei parancsnok elmondta, vizsgálat indul az ügyben, és alighanem el lesznek számoltatva a felvételen látható emberek. Ami persze helyes lépés, de a pocsék pályahálózathoz hasonlóan tragikomikus, hogy az euró milliárdokat elpazarló/kijátszó nagypályásokról nem jönnek ilyen hírek. Vélhetően azért, mert az igazán nagy lopásokról sosem készülnek ehhez hasonló drónos videók.