Megértünk egy modern Kispolszkira?

2020.10.15. 13:42

Egy olasz formatervező, Andrea Della Vecchia, illetve stúdiója, a Ma-De áll a 126 Vision nevű, szépen kidolgozott formatanulmány mögött - állítólag most először terveztek autót. A végeredmény ettől még nagyszerű lett.

Az autó fizikailag persze nem létezik, viszont a háromdimenziós modellről készült képeken kifejezetten kívánatos tárgynak hat az 1972-ben bemutatott Fiat kisautó korszerűbb és nagyobb, de az eredeti stílust tökéletesen visszaadó utánérzése. Sikerült elkapni a fontos jellegzetességeket: az orr vaskos ajtaját, amely mintegy lezárja a szögletes lámpákat, illetve a korszak Fiatjaira olyan jellemző trapéztetőt.

A terv legalább olyan nagyszerűen fogja meg a 126-os lényegét, mint a gyári 500-as az 1957-es modellét –nem lehetetlen, hogy ebből is sláger lenne, ha a gyáriak ráharapnának. Nem mintha ilyesmire valaha lett volna példa, de a gondolat egyáltalán nem fájdalmas, sőt.

A 126-os Fiat, vagy ahogy itthon inkább ismert, a Kispolszki Kelet-Európában persze nagyon mást jelentett, mint Olaszországban. Második vagy harmadik autó helyett családi szükségjármű volt, amit errefelé a Trabanthoz és a Zaporozsechez hasonlóan sokan lenéztek. Ma azonban egyre ritkább látvány, egyre kevésbé része az utcaképnek, és egyre kevesebben kényszerülnek az út szélén szerelni – és ezzel együtt talán a becsületét is visszanyeri egy kicsit az amúgy sok tekintetben nagyszerű 126-os forma is.