Jön az elektromos autók Androidja

2020.10.17. 17:23 Módosítva: 2020.10.17. 17:24

 A Foxconn elektronikai cég teljesen új, önálló EV platformot mutatott be, amit az autók Androidjának szánnak. A taiwani cég onnan lehet ismerős, hogy ők felelősek többek között az Apple, az Xbox és a Playstation termékeinek összeszereléséért is. A Taipeiben tartott sajtótájékoztatón a cég elnöke, Liu Young-way merész ambíciókról nyilatkozott, 2025-re a globális elektromos autós piac 10%-át akarják megszerezni, ez 3 millió autót jelent.

A moduláris platform méret, tengelytáv, felfüggesztés- és akkumulátor tekintetében is szabadon változtatható, valamint első-, hátsó- és összekerékhajtással is eléhető lesz, de az autó erősségének a nyílt forráskódú szoftvert szánják. A paramétereket előbb a partnercégek finomhangolják, a Foxconn pedig ezután gyártja majd le az autókat.

A cég az autós vonal erősítése alatt szilárdtest akkumulátort is bemutatna 2024-ig, amin az akkumulátor-beszállító CATL és a félvezető specialista SES sközreműködésével dolgoznak. Ilyet már a Toyota és a Samsung is bejelentett, de valós körülmények között működő prototípust még egy gyártó sem mutatott be. A Foxconn jelenleg a Teslával működik együtt, de januárban bejelentették, hogy az FCA is a leendő partnerek között van, mellettük azonban más gyártókkal is tárgyalásokat folytatnak a további együttműködésről.

A Foxconn nem az egyedüli elektronikai gyártó, aki jelentős potenciált lát az elektromos autókban, januárban meglepetésre a Sony mutatott be egy EV koncepciót, amivel feltehetőleg csak demózták a beszállítói készségüket és képességeiket, ám spekulációk szerint a pozitív visszhang hatására akár komoly terveik is lehetnek az autóval. Ezt támaszthatják alá azok a hírek, melyek szerint az autót Tokió utcáin látták teszt alatt. Ezek alapján úgy tűnik, egyre több, alapvetően tech-cég próbálkozik az autóiparban.