Szuperdrága Audi TT-vel emlékeznek a Quattro születésnapjára

2020.10.17. 12:03

Csak kupéként, csak Németországban lesz elérhető az Audi TT RS 40 Years of Quattro nevű emlékszéria, amellyel az Audi talán legemlékezetesebb modelljének kíván emléket állítani a gyártó.

Az autó szép példája annak, hogy hogyan lehet egyszerű eszközökkel még látványosabbá tenni egy sportos modellt. Az autóra 20-as kerekek kerülnek, alattuk pedig vörös féktárcsák látszanak. A fehér festés, a feliratok és a jellegzetes vörös-világosszürke-sötétszürke Audi versenycsíkozás annak az Audi Quattro S1-esnek a mintájára készült, amellyel Walter Röhrl győzött a Pikes Peak-en 1987-ben – ez szintén a Quattro legemlékezetesebb sikereinek egyikére emlékeztet. A külsőségeken túl akad még néhány kevésbé látványos fejlesztés, például a hátsó ülések helyére karbonszálas merevítőelemek kerülnek. Ezzel, azon túl, hogy csökkentik a karosszéria csavarodását, 16 kilogrammot spórolnak is.

Az autó egyébként azt tudja, amit a TT RS-től megszoktunk: a 2,5 literes öthengeres kerek 400 lóerőt és 480 Nm csúcsnyomatékot ad le, és hétfokozatú, dupla kuplungos váltón keresztül hajtja mind a négy kereket. Így ez a gép is 3,7 másodperc alatt gyorsulhat százra, és 280 km/h a végsebessége.

Az egyetlen kérdés az, hogy az ízléses festéssel és néhány karbonszálas elemmel hogyan nőhet majdnem a duplájára az ár. Egy TT RS normális esetben 66 500 euróba kerül, a negyven darabos emlékszéria példányaiért azonban bő 114 ezer eurót kérnek, többet, mint amennyibe a Porsche 911 Carrera 4 kerül.