A Honda is betársul a Fiat és a Tesla szén-dioxid-flottájába

2020.11.03. 09:57 Módosítva: 2020.11.03. 09:57

Az év utolsó hónapjaiban már viszonylag jól látszik, hogy melyik gyártó milyen autókat tudott eladni az idén. Ennek megfelelően igyekeznek társulni szén-dioxid-kibocsátási szempontból, hogy minél kevesebb legyen az EU-nak fizetendő bírság.

A legújabb hírek szerint a Honda a Tesla és a Fiat párosához csatlakozik, ezzel kerülheti el, hogy bírságot fizessen az idei évre. Korábban valószínűleg úgy számoltak, hogy a Honda e villanyautóval segítség nélkül is elkerülhetik a szén-dioxid-kibocsátási bírságot, de úgy tűnik, ez végül nem sikerült.

A jelenlegi szabályozás szerint minden gyártóra egy saját szén-dioxid-kibocsátási határérték vonatkozik, amelynek a túllépése g/km-enként és autónként 95 eurójába kerül az autógyártónak. A kiskapu pedig a társulás lehetősége: több gyártó kérelmezheti, hogy közösen állapítsák meg a határértéküket, és együtt átlagolják a flotta-kibocsátásukat. A Tesla és a Fiat Chrysler már tavaly megkötött egy ilyen egyezséget – állítólag az FCA 1,2 milliárd dollárt fizet a Teslának csak az idén – de úgy tűnik, a null-emissziós Teslák európai eladásai a Honda számára is elegendő kompenzációt jelentenek.

A Honda idei társulása a Fiat Chrysler szerint átmeneti, és semmilyen módon nem érinti az FCA és a Tesla három éves megállapodását.