Már biztos a VW amerikai felvásárlása

2020.11.09. 08:56 Módosítva: 2020.11.09. 08:56

Hosszas alkudozás után 3,7 milliárd dollárért megkapja a VW haszonjárműves üzletága, a Traton a Navistar International teherautó-gyártó részvényeinek 83%-át. Az üzlet véglegesítése persze egy-másfél évbe is beletelik, de a megállapodásra mostanra minden fontos szereplő rábólintott.

internaitonal logo

A Traton az év eleje óta igyekezett megegyezni a Navistar International többi tulajdonosával, ám az eredeti, részvényenként 35 dolláros ajánlatot nem fogadták el, és a szeptemberi 43 dollárosat is kevesellték. Végül októberben egyeztek bele a 44,5 dolláros ajánlatba, ami azt jelenti, hogy az eredetileg tervezett 2,9 milliárd helyett 3,7 milliárd dollárt fizet a Volkswagen-csoport az amerikai vállalatért.

A Navistar International a megállapodás szerint ezen felül 3,3 milliárd eurós, azaz közel 3,9 milliárd dolláros hitelt kap a Tratontól, ezzel segítik a cég működőképességének fenntartását, ameddig a felvásárlási folyamat le nem zárul.

A Traton, amely elsősorban az MAN és a Scania márkákról ismert, eddig elsősorban Európában volt erős piaci szereplő, viszont Észak-Amerikában egyáltalán nem volt jelen. Emellett a Navistar International révén jelentősen nő a cég gyártási volumene is, legalábbis a 2019-es, járvány előtti üzleti évben a Traton 242 ezer, az amerikai gyártó pedig 106 ezer járművet értékesített.

A Traton nem titkolt célja, hogy nagyobb riválisaihoz, a Daimlerhez és a Volvóhoz hasonló erős nemzetközi portfóliót alakítson ki. Ennek érdekében nemcsak Észak-Amerikában bővítenek, de a Toyota teherautó-márkájával, a Hinóval együttműködésben Ázsiában is.