Újra készülhetnek Bizzarrini sportkocsik?

2020.11.11. 06:06

Egy Pegasus Brands nevű cég jelentette be, hogy a Bizzarrini márka feltámasztására készül. A rég inaktív név alatt 1964 és 1969 között készítettek elegáns, Corvette motoros sportkocsikat Olaszországban, amelyek ma már mind gyűjtői ritkaságok.

A tervről egyelőre annyit tudunk, hogy két viszonylag ismert autóipari szakember áll mögötte. Az egyik Ulrich Bez, aki 2000 és 2013 között volt az Aston Martin vezérigazgatója, a másik Cristopher Sheppard, aki az Aston Martin közel-keleti részlegét irányította korábban. Az alakuló vállalkozásnak nyilván nem véletlenül lesznek London és Genf mellett épp Abu Dzabiban, és Dubaiban az első bázisai, vásárlóként nyilván a jómódú közel-keleti autóbolondokra számítanak.

A márkanév-választás elég érdekes: a Bizzarrini soha nem lett olyan nagy név, mint a Ferrari, a Lamborghini vagy a Maserati. A kis céget Giotto Bizzarrini alapította, aki a korábbi évtizedet különböző olasz sportkocsigyártóknál töltötte mérnökként.

Dolgozott a Ferrarinak, részt vett a Lamborghini első típusainak megtervezésében, majd az ATS és az Iso Rivolta alkalmazta. 1964-ben alapított saját céget: az Iso Rivoltától vitte magával egy új modell terveit, amelyet Bizzarrini Strada 5300 néven gyártottak a következő négy évben, a Chevrolet Corvette 365 lóerős V8-as motorjával. Összesen 133 ilyen autó készült, a kisebb és olcsóbb, Opel motoros 1900 GT Europa nevű modellből azonban már csak néhány darabot készítettek, mielőtt a cég csődbe jutott 1969-re.

Az elkészült Bizzarrinik közül azok, amelyek fennmaradtak, jelenleg már igen drága, gyűjtői darabok – talán ezért is próbálják épp ezt a márkát feltámasztani. Így azokat az ínyenceket szólíthatják meg először, akik eleve az ilyen autóritkaságokat kedvelik – jó eséllyel a pénzük is megvan rá – és ha jó lesz az autó, az ő közvetítésükkel hamar ismertté is válhat.

Egyelőre számos részlet tisztázatlan, így a terv határidőit sem hozták nyilvánosságra, és magáról a termékről sem mondtak semmit, de nyilván igyekeznek majd hasonlóan különleges sportkocsit összerakni, mint amilyen egykor a Bizzarrini Strada volt.