Urbanaut: jármű az autó utáni világból

2020.11.17. 16:09

A Mini Vision Urbanaut olyan jövőhöz készült, ahol a járművek önvezetők, az utazás ideje pedig felszabadul olyan tevékenységek számára, amelyeket manapság jellemzően otthon végzünk.

Ehhez az elképzeléshez persze egészen más jármű passzol, mint amilyeneket mostanában használunk. A Mini tervezői ezért építettek egy egyterűt: hiába ment ki épp a divatból, ebben lehet a legnagyobb teret előállítani adott területen, márpedig a cél egy olyan kerekeken guruló szoba előállítása volt, amelyben akár az utazáson túl is szívesen tölthet időt a felhasználó.

Ennek érdekében egyetlen nagy tolóajtó vezet a beltérbe, amelynek a hátsó felét kanapéként, de akár ágyként is alkalmazható magas, párnázott felület foglalja el, de van itt egy kis asztalka is, élő növénnyel és világítással, és egy különálló fotel elöl. A kivételes térérzetet a teljesen üvegezett tetővel érték el, de álló helyzetben a szélvédő is felemelhető, amivel a készítők szerint erkély- vagy teraszjelleget kap az Urbanaut.

A tanulmányban persze ott van a vezetés lehetősége is: az első fotel megfordítható, előtte pedig felemelkedhet a műszerfal, és kiemelkedhet belőle egy kormánykerék – ilyenkor tulajdonképp hagyományos autóként viselkedik a jármű, a hátsó felület is két üléssé alakul.

Kívül a tanulmány elején és hátulján akad még egy jellegzetes megoldás: egy-egy LED-mátrixot helyeztek el itt, amelyek menet közben fényszóró gyanánt működnek, viszont más, akár színes mintázatok megjelenítésére is alkalmasak.

Bár az Urbanaut tanulmány nem látszik többnek látványos ötletgyűjteménynél, a Mininél azt mondják, számos megoldása már a 2023-ra várható következő Mini generáción felbukkanhat. Sőt, a gyártás lehetőségét sem zárták ki, bár azt mondják, erre 2027 előtt biztosan nem kerül sor.

Műszaki szempontból keveset árultak el a 4,46 méteres tanulmányról: mindössze annyit, hogy egy elektromos gördeszka-platformot képzeltek el hozzá, amely sokkal szélesebb mozgásteret enged a tervezői kreativitásnak, mint a jelenlegi Minikben alkalmazott BMW FAAR platform.