Veszélyesen viselkedett a jávorszarvas-teszten a konnektoros Toyota RAV4

2020.12.04. 14:53

A legnagyobb botrányt a Mercedes A osztály felborításával okozta története során a Teknikens Värld magazin. A hirtelen országúti kikerülő manővert modellező jávorszarvas-tesztet azóta is elvégzik minden tesztautóval, és ma sem megy át rajta simán mindegyik: mostanság a Toyota RAV4-ről derült ki, hogy nem igazán állja meg a helyét.

Tulajdonképpen nem is olyan friss az információ, már a tavalyi Tannistesten láthattuk – itt, lejjebb meg is nézhető –, hogy hogyan bukdácsol a RAV4-es a bóják között, ám a svéd magazin tesztelői egy korábbi, gyenge tesztet követően állítólag már javított szoftverrel kapták meg a plug-in változatot. Az eredmény alapján talán inkább kikapcsolt menetstabilizáló szoftverről lehet szó, mivel a konnektoros hibrid változat az eleve alacsonynak számító 68 km/h-s sebességnél a menetirányra merőlegesen csúszva sodorta el az út szélét jelképező bójákat.

A tesztelő úgy fogalmazott, hogy nem akarta elhinni, hogy ez 2020-ban megtörténhet. A RAV4 a kormány elrántása után annyira túlkormányzottan viselkedett, hogy csaknem megpördült, az első gumikat pedig úgy gyűrte maga alá, hogy a felni pereme tényleg csak milliméterekre volt az útfelülettől. A látvány elég ijesztő – arra jobb nem is gondolni, hogy mit művelne ugyanez az autó a főutakon jellemzőbb 80 km/h mellett, ha hirtelen kormánymozdulatra lenne szükség. Képzeljük el, hogy a szélső bóják helyén mondjuk egy fasor áll, vagy akár csak egy kisebb esőelvezető árok kezdődik.

A videóban az is elhangzik, hogy a többi hasonló konnektoros hibrid terepjáró is megbukott korábban ugyanezen a teszten – konkrétan a Mitsubishi Outlandert és a Volvo XC40 Recharge T4-et említik meg –, ami egyébként nem meglepő. Ezek eleve nehéz és magas építésű autók, ráadásul egy nagyobb Li-ion akkumulátort is tartalmaznak, legtöbbször valahol a hátsó tengelyvonal környékén.

A vizsgálatot a Teknikens Värld általában négy felnőtt emberrel végzi, bár ilyen szempontból most az autók egy kis kedvezményt kaptak: a koronavírus-járvány miatt ezúttal zsákokkal helyettesítették az embereket, ami alacsonyabb tömegközéppontot eredményez. Ehhez képest különösen meglepő a RAV4 eredménye, amelyet a tesztelő úgy jellemzett röviden, hogy ez volt a kategória eddigi legnagyobb csalódása.