Kiderült az új hidrogén-hajtású Toyota európai ára

2020.12.07. 09:46

A villanyautók mellett néhány autógyártó a hidrogénhajtásban látja a közlekedésünk jövőjét, és a technológia élharcosa mostanság a Toyota. Az előző Mirai révén a japán cég indította be elsőként a szériagyártást, és tavaly bemutatkozott a típus második generációja is.

Ezzel a cél a globális eladások jelentős növelése lenne: a Toyota tízszeres értékesítést remél, bár ez is csak azt jelentené, hogy nagyjából évi 2000 helyett 20 ezer példány készülhetne. Európában ráadásul még egy nagyságrenddel kevesebb autóról volt szó eddig is: itt az előző Miraiból a legjobb évében is csak nagyjából százhatvan példány talált gazdára.

Az új, nagyobb méretű modellről már elárulták, hogy 64 ezer euró lesz az ára – ez az aktuális árfolyamon úgy 23 millió forint lenne – ami valamivel drágább az előző generáció 60 ezer eurós indulóáránál. Cserébe az új modell tágasabb lesz, és nő a hatótávja is: a második generáció egy tank hidrogénnel úgy 650 km-t tehet meg.

Mindezt értékelhetnénk ígéretesnek is, de a Mirai elterjedésének nem csak a magas ár szab gátat. Töltőállomásból is nagyon kevés van: egész Európában 150 helyen lehet megtankolni egy ilyen járművet, és a kutak közül 88 Németországban található. És bár vannak tervek a hálózat bővítésére, ezekben sem szerepelnek igazán nagy számok. Nagy-Britanniában például a jelenlegi 11 helyett 22 kutat telepítenének, Norvégiában és Hollandiában pedig a 20 kút elérése a távlati cél.

A Toyotánál jövőre ezzel együtt is 1500 Mirait terveznek eladni Európában, és ezt a számot a későbbiekben 2000-re növelnék. Azt persze a japán gyártónál is látják, hogy a kúthálózaton áll vagy bukik minden. Ebben a tekintetben a hidrogén-hajtású személyautók legjobb esélye az lenne, ha a hosszú távú közúti fuvarozás is a hidrogén-hajtás felé mozdulna, amire az utóbbi évek fejlesztései nyomán látszik némi esély, biztosra azonban korántsem vehető.