A Ford már készül a VW Transporter gyártására

2020.12.10. 06:01

Bár a Volkswagen végül lemondott török gyárépítési törekvéseiről – a Passatot és a Skoda Superbet tervezték ott előállítani – mégis lesz egy Volkswagen, amely Törökországban készülhet, méghozzá az Otosan Ford gyárban, amelyre most jelentős összeget költenek.

otosan transit

A 2,6 milliárd dolláros befektetés egyik célja ugyanis a kapacitás jelentős bővítése, alighanem a Volkswagennel kötött megállapodás miatt. A jelenlegi, évi 440 ezer darabos kapacitást növelik 2026 közepéig fokozatosan évi 650 ezerre.

A jelenleg ismert menetrend szerint a Transit alapjaira épülő új Transporter 2022-ben veheti át az aktuális generáció helyét. A Transporter családot jelenleg előállító hannoveri üzemet az utóbbi hónapok nyilatkozatai szerint elektromos típusok gyártására állítják át.

A Volkswagen ezzel megspórolja annak az euró-milliárdokra rúgó költségnek a nagy részét, amibe a furgonoknál használt, moduláris, többféle méretben gyártható platform kialakítása kerül. Egy ilyen befektetés pedig elketrülhetetlen lenne, ha házon belül tartanák a fejlesztést, hiszen a jelenlegi Transporter még a T5-höz kifejlesztett, 2003 óta használt műszaki alapokra épült.

A Ford és a Volkswagen megállapodásában több hasonló, közös típus is szerepel. Így a VW Amarok helyét egy Ford Ranger alapú típus veszi át, miközben a Ford egy dobozos furgont kínál majd a VW Caddy alapjain, illetve legalább egy, a VW MEB platformjára épített elektromos jármű is felbukkan majd a cég európai kínálatában.