Robotfejlesztő céget vásárolt a Hyundai

2020.12.11. 15:22

A Hyundai elnöke, Euisun Chung bejelentette, hogy ő és cége 880 millió dollárért megvásárolja a Boston Dynamics részvényeinek 80%-át a Softbanktól. A részvények háromnegyede lesz a Hyundai-é, míg a maradék az elnök személyes vagyonának része lesz.

spot

A befektetés Chung szerint elsősorban azt a célt szolgálja, hogy a Hyundai hosszabb távon csökkentse jelenlegi, szoros függését az autógyártástól, és új területek felé nyisson. A tervek szerint a jövőben már csak a forgalom felét adnák az autók, 20%-át a robotikából, 30%-át pedig a városi légi közlekedésből tervezik megszerezni.

A Boston Dynamics nem új vállalkozás: 1992-ben alakult egy MIT kutatás vállalkozássá szerveződéséből. 2013-ban a Google vásárolta fel, majd 2017-ben adta tovább a Softbanknak. A cég eddigi legismertebb fejlesztése a Spot névre hallgató robotkutya, amely lépcsőkön is képes közlekedni, ugyanakkor kereskedelmi termékké a korábbi várakozásokkal ellentétben nem tudták fejleszteni.

Elemzők szerint épp ez az üzlet igazi kockázata: az utóbbi évtizedekben még nem sikerült igazolni, hogy a robotfejlesztésben nyereséggel kecsegtető üzlet rejlik. Ám ha úgy is volna, nehéz elképzelni, hogy a piacot ne árasztanák el villámgyorsan az olcsó kínai termékek.