A BMW és az Audi lelépnek, a McLaren viszont épp beszállna a Formula-E-be

2020.12.14. 06:18

Kívülről nehezen érthető, ami mostanság a Formula-E körül történik. A villámgyorsan nagyra nőtt elektromos formulaautós szériából hamarosan két fontos gyártó is lelép, viszont úgy tűnik, nem egyirányú a folyamat: a McLarennél épp arra készülnek, hogy beszállnak. 

1

Még mindig csak  a hetedik évében jár, de már most túl van egy-két nagy fordulaton a Formula-E. Egy lesajnált, tempóra és megjelenésre is nagyon béna szériaként indult, majd pár nagyobb fejlesztéssel pillanatok alatt lett élvezhető sorozat belőle, ami képes lett a nagy gyártókat is magához vonzani. A sor nem szerény: Mercedes, a Nissan, a Mahindra, a Porsche, a Citroen/DS, a Jaguar, az Audi és a BMW is gyári csapatként van jelen, viszont amilyen gyorsan összegyűlt ez szép sor, olyan gyorsan indult apadásnak nemrég. A napokban ugyanis előbb az Audi, majd a BMW jelentette be hirtelen, hogy kiszállnak.

Két ilyen kaliberű szereplő kiszállása után nehéz nem rossz időket jósolni a szériának, de valamelyest enyhít a képen a hír, miszerint a McLaren jönne, a 2022/23-as szezonban már saját csapatot indítanának. Sőt, a britek nyilatkozatai alapján korábban is jöttek volna, csak nem lehet, mert most még ők, konkrétan a McLaren Applied Technologies a bajnokság egyetlen akkumulátor-ellátója, azaz az ő akkumulátorokat használja minden csapat, emiatt pedig nem lehetséges, hogy saját csapatot nevezzenek. A 22/23-as szezontól viszont változnak a szabályok, onnantól már több beszállító akkumulátoraiból lehet választani, így pedig már nincs jogi akadálya az érkezésnek, a lehetőséggel pedig élnének is. 

vjh

A McLaren Racing vezérigazgatója, Zak Brown szinte már tényként beszél az FE-s érkezésükről, ami már azért is érdekes, mert épp most szálltak be komolyabban az IndyCar szériába, és nem titok, hogy becéloztak maguknak egy versenyprogramot a WEC-ben is, azaz jó eséllyel Le Mans-ba is visszatérhet a McLaren hamarosan.