Lengyelországban már tömegével büntetnek lakossági fedélzeti kamerás videók alapján

2020.12.16. 15:16

Közel ezer feljelentésnél tart idén Lengyelországban az a fedélzeti kamerás videóknak fenntartott e-mailfiók, ahova a Pomerániai vajdaság rendőrei várja civilek felvételeit területükön szabálytalankodó civil autósokról. Mielőtt még spiclit kiáltanál, nézd meg ezt a válogatást a beküldött anyagból.

Ha valakinek ismerős érzése volt a fenti videót látva, annak alighanem az elmúlt egy évben tucatszám publikált hasonló rendőrségi videók az oka. Konkrétan a pofátlantanítos sorozat, amiben ugyanígy jönnek egymás után a mindenféle szabálytalanságok, csak ott aztán bekapcsolnak a szirénák és jön a felelősségre vonás. A lengyeleknél ez kicsit máshogy néz ki. Az északi vajdaság saját fiókjába lehet beküldeni a felvételeket, aztán amelyeken a szabályok súlyos megsértését vagy az autósok agresszív viselkedését rögzítették minden alkalommal kielemzik. Ha egyértelmű a felvételeken a szabálysértés ténye, akkor a tisztviselők azonosítják a jármű tulajdonosát és a szabálysértés milyensége szerint vagy bírságot szabnak ki, vagy bírósági eljárást indítanak írja a folyamatról a kreszvaltozas.hu.

loui

Nyilván nem ez a lengyel példa az egyetlen, ahol civil autós felvétele alapján szabnak ki büntetéseket. Tőlünk is kért már rendőrség korábban elérhetőséget hozzánk érkezett/nálunk publikált felvétel készítőjéhez azonosítás miatt, bár fontos részlet, hogy abban az esetben közúti veszélyeztetés és nem szabálysértés volt látható a videón. Amiért ez a lengyel hír érdekes, az inkább a felvételek mennyisége. Idén már ezer fölött jár az így a rendőrséghez érkezett videók száma, és tavaly is hasonló mennyiséget kaptak. Azokból akkor 971-nek vette hasznát a rendőrség, ami meglepően jó arány.