Szijjártó: Debrecen lesz a kulcspontja a BMW elektromobilitási stratégiájának

2020.12.16. 17:41

A BMW debreceni üzeme lesz a kulcspontja a BMW elektromobilitásra épülő stratégiájának Szijjártó Péter külügyminiszter szerint, aki ezt szerdán, a vállalat vezetőivel folytatott megbeszélése után mondta Münchenben.

bmw debrecen

A miniszter sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a BMW döntése "fantasztikusan jó hír, hiszen azt mutatja, hogy Magyarország a tradicionális autóipari korszakot követően az elektromos autózásra épülő korszakban is a világ vezetői közé fog tartozni". A BMW ugyan eddig is gyártott villanyautókat (az i3 már hétéves), de fejlesztenek egy külön platformot kimondottan villanyautóknak (alighanem a novemberben mutatott iX prototípus alatt már ez a platform áll). Az erre az új platformra épülő BMW-ket pedig Debrecenben fogják gyártani - mondta a miniszter Oliver Zipse igazgatótanácsi elnökkel és Milan Nedeljković termelésért felelős igazgatótanácsi taggal folytatott tárgyalása után.

Szijjártó beszámolt arról is, hogy az üzem építésének előkészítése a tervezett menetrend szerint halad. A terület májusban a vállalat tulajdonába került, a kormány által vállalt infrastrukturális fejlesztések befejeződtek, és minden készen áll arra, hogy megkezdődjön először a belső infrastruktúra kiépítése, majd a gyár felépítése. A teljes, 320 milliárdos beruházáshoz amúgy 130 milliárd forintos támogatással járult hozzá a magyar állam. 

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a BMW a korábbi terveknél jóval nagyobb jelentőséget tulajdonít a debreceni gyárnak, amely így központi szerepbe kerül az elektromos mobilitásra épülő új vállalati stratégiában. Mint mondta, "ez egész Magyarország dicsérete, hiszen az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, és a BMW az autóiparban szerzett eddigi érdemeink alapján döntött úgy, hogy Magyarországon, Debrecenben teszi meg az elektromobilitás felé vezető nagy lépést", az új platformra épülő modellek gyártásának beindítását.